فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1388)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین دشتی، سپیده بانوا، شیوا میشاییل، محمد مهدی ایمانی صفحه 9
    سابقه و هدف
    با انتخاب اتچمنت مناسب می توان زمینه را برای کم کردن تحلیل ریج خلفی فک پایین و مشکلات جدی ناشی از آن کاهش داد. هدف از این مطالعه مقایسه ی تاثیر دونوع اتچمنت اوردنچر متکی بر چهار ایمپلنت قدامی بر میزان استرس وارده به ناحیه ی خلفی فک پایین با روش آنالیز اجزاء محدود به صورت سه بعدی می باشد.
    مواد و روش ها
    با استفاده از نرم افزار Ansys مدل فک پایین از روی CT-Scan بیمار با چهار ایمپلنت قدامی یک دفعه با اتچمنت بار و دفعه دیگر با اتچمنت بال شبیه سازی شد.پس از مدلسازی نیروی دنچر فک مقابل در دو حالت: یکبار به صورت عمودی و متقارن در دو طرف فک (اکلوژن مرکزی) و بار دیگر به صورت مایل در یک سمت فک به عنوان سمت کارگر (حرکات طرفی) بر روی هر دو نوع اتچمنت اعمال شد.
    یافته ها
    در اوردنچر متکی بر ایمپلنت با اتچمنت بار میزان استرس بیشتری بر ناحیه ی خلفی ریج بی دندانی(ناحیه مولر اول) نسبت به اتچمنت بال در حالت اکلوژن مرکزی وارد شد. در حرکات طرفی نتایج متفاوتی با حالت اکلوژن مرکزی حاصل شد و ناحیه ی دندان شش در سمت کارگر و غیرکارگر متحمل استرس کمتری در استفاده از اتچمنت بار شد.
    نتیجه گیری
    چون بیمار در اکثر ساعات شبانه روز در اکلوژن مرکزی به سر می برد استفاده از اتچمنت بال در اوردنچر متکی بر چهار ایمپلنت قدامی نسبت به بار به دلیل ایجاد استرس کمتر ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، اوردنچر، اتچمنت بار و بال، آنالیز اجزاء محدود(FEA)، ریج خلفی
  • اسحق لاسمی، دکترفرزین سرکارات، فینا ناوی، مهندس ناصر ولایی، مریم فارسیانی صفحه 18
    سابقه و هدف
    بعضی تحقیقات نشان داده است ژل کلرهگزدین 2/0 % در جلوگیری از بروز Dry Socket پس از جراحی دندانهای مولر سوم نهفته مؤثر می باشد. بعضی از تحقیقات عدم تاثیر آن را گزارش نمودند، لذا به منظور تعیین بررسی تاثیر ژل کلرهگزدین بر التیام و عوارض شایع پس از خارج نمودن دندانهای مولر سوم، در بخش جراحی فک و صورت واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی این تحقیق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع تجربی و به صورت Double blind می باشد. 123 بیمار واجد شرایط به طور تصادفی، پس از کسب رضایتنامه و پرسشنامه کتبی انتخاب و به سه گروه تقسیم شدند: گروه اول: ژل فوم آغشته به ژل کلرهگزدین 2/0 % در حفره دندانی قرار داده شد. گروه دوم: ژل فوم آغشته به ژل پلاسبو در حفره دندانی قرار داده شد. گروه سوم: هیچ نوع ماده ای در داخل حفره دندانی قرار داده نشد. میزان درد در گروه های سه گانه پس از 24 ساعت و در روز سوم توسط VAS Scale ومیزان التیام در روزهای سوم و هفتم توسط Healing Scale ارزیابی شد.همچنین بروز Dry Socket با توجه به معیارهای BLUM مورد بررسی قرار گرفت.آزمونهای Kruskal Wallis و Mann-Whitney - U برای آنالیز داده های آماری استفاده شدند.
    یافته ها
    افراد سه گروه مشابه بودند: میزان التیام در روزهای سوم و هفتم در گروه اول در مقایسه با گروه های دوم و سوم از لحاظ آماری معنی دار بود(p<0.00). میزان درد در 24 ساعت اول و روز سوم در گروه اول در مقایسه با گروه های دوم و سوم از لحاظ آماری معنی دار بود(p<0.00). در گروه اول Dry Socket گزارش نشد.در گروه دوم 2 مورد و در گروه سوم 7 مورد Dry Socket یافت شد(p<0.05).
    نتیجه گیری
    ژل کلرهگزدین 2/0 % پس از خارج نمودن دندانهای مولر سوم در تسریع التیام ٬ کاهش درد و جلوگیری از بروز Dry Socket مؤثر می باشد.
    کلیدواژگان: ژل کلرهگزدین، Dry Socket، التیام، مولر سوم
  • ساندرا مهرعلی زاده، دنیا صدری، ساره خلیفه صفحه 25
    سابقه و هدف
    هدف از این تحقیق تعیین قدرت تشخیص پرینت کاغذی رادیوگرافی دیجیتال و رادیوگرافی دیجیتال original نسبت به روش هیستولوژیک در تشخیص پوسیدگی های عاجی پروگزیمال دندان بود.
    مواد و روش ها
    دندان های پرمولر خارج شده بدون پوسیدگی بالینی انتخاب شدند و تحقیق به روش تشخیصی روی تعداد 320 نمونه انجام گرفت. از نمونه ها به دو روش رادیوگرافی تهیه شد. 1) رادیوگرافی دیجیتال original بوسیله نرم افزار Cygnus media Ritter، CCD، Intra oral digital sensor 2) پرینت کاغذی رادیوگرافی های دیجیتال مذکور. ابتدا با نرم افزار Dr Suni رادیوگرافی ها در سایز مورد نظر (فیلم رادیوگرافی معمولی) تنظیم شدند سپس با پرینتر HP Color Laser Jet 1600 روی کاغذ A4، Double A با کیفیت 2400 dpi چاپ شدند و 4 نفر رادیولوژیست دهان و فک و صورت در دو مرحله رادیوگرافی های original و پرینت های کاغذی را بررسی کردند و در 5 رتبه از نظر وجود پوسیدگی پروگزیمال طبقه بندی نمودند. مقاطع میکرسکوپی به عنوان Gold standard برای تشخیص پوسیدگی ها تهیه و توسط پاتولوژیست دهان و فک و صورت بررسی شدند و N.P.P و P.P.S این دو روش نسبت به هیستولوژیک تعیین شد.
    یافته ها
    تحقیق روی تعداد 320 دندان که نیمی آنها دارا و نصف دیگر فاقد پوسیدگی بودند انجام گرفت. P.P.V روش ها به ترتیب 85.9 و 91.7 درصد و ارزش N.P.V به ترتیب 74.6 و 71.4 درصد بود (P< 0.9)
    نتیجه گیری
    پرینت کاغذی از نظر تشخیصی کیفیتی تقریبا«مشابه رادیوگرافی دیجیتال original دارد و می توان از آن به عنوان ابزار انتقال رادیوگرافی دیجیتال استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تشخیص پوسیدگی سطوح پروگزیمال، رادیوگرافی دیجیتال، پرینت کاغذی رادیوگرافی دیجیتال، Teleradiography
  • بهنام خسروانی فرد، سعید نعمتی انارکی، سحر نیلی صفحه 34
    سابقه و هدف
    با توجه به میزان بالای شکست باند در حین درمان ارتودنسی، که گاهی به تکنیک های باندینگ ضعیف نسبت داده می شود، دانستن اینکه پس از باندینگ مجدد چه اتفاقی می افتد ضرورت می یابد. بنابراین تحقیقی با هدف تعیین تاثیر روش های مختلف پاکسازی رزین، بر ساختار مینا و استحکام باند برشی براکت های فلزی ارتودنسی پس از باندینگ مجدد انجام شد.
    مواد وروش ها
    این مطالعه به روش experimental (in vitro) و بر روی 76 دندان پرمولر تازه انسانی صورت گرفت. تعداد 70 نمونه به 3 گروه 20 تایی مطالعه و یک گروه 10 تایی بعنوان شاهد تقسیم شدند. (نمونه گیری تصادفی ساده) پس از انجام عملیات باندینگ در گروه های مطالعه توسط کامپوزیت No-mix و براکت های mesh base (Dentaurum)، debonding اولیه با استفاده از پلایر انجام شد. سطح باکال هر دندان برای مشاهده نقاط شکست باند توسط استریومیکروسکوپ (10×) مورد بررسی قرار گرفت و بر حسب ARI(Adhesive Remnant Index) طبقه بندی گردید. پاکسازی رزین باقی مانده به 3 روش صورت گرفت: 1-TCB Tungsten Carbide Bur)/ فرز تنگستن کارباید(با سرعت بالا، 2- TCB با سرعت پایین، 3- سندبلاست توسط microetcher. برای تکرار عملیات باندینگ هر یک از گروه ها به دو زیرگروه 10 تایی تقسیم شد: A- استفاده از براکت جدید، B- استفاده ازبراکت سندبلاست. باندینگ مجدد در 70 نمونه در گروه های مورد و شاهد انجام گرفت و میزان استحکام باند برشی و ARI در تمامی نمونه ها محاسبه گردید. تعداد 6 دندان با تقسیم سطح باکال هر نمونه به 4 گروه برای باندینگ کامپوزیت و مشاهده تاثیر مداخلات فوق بر ساختار مینا توسط 1000×SEM در نظر گرفته شد. در تعیین معنی داری داده ها از آزمون های آماری ANOVA (One-way & Two-way)، Dunnett t و Kruskul-Wallis استفاده شد.
    یافته ها
    در نتایج حاصل از آزمون های آماری تفاوت معنی داری از لحاظ استحکام باند برشی و ARI به تفکیک روش پاکسازی رزین و نوع براکت (در بین گروه های مطالعه و در مقایسه با شاهد) مشاهده نگردید. (P<0.6) مطالعات SEM مشخص کرد: با استفاده از microetcher سطح مینا کاملا«تخریب شد و در گروهTCB با سطوح سالم مینا همخوانی بیشتری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    از دست رفتن مینا در پی debond اجتناب ناپذیر می باشد. اما به نظر می رسد استفاده از TCB با توجه به حداقل صدمات مینایی وارده و کسب استحکام باند برشی قابل قبول انتخاب مناسبی باشد.
    کلیدواژگان: استحکام باند برشی، پاکسازی رزین، سندبلاست، باندینگ مجدد، SEM
  • نسرین اصفهانی زاده، عاطفه قیومی صفحه 46
    سابقه و هدف
    خمیردندانهای سفید کننده متعددی جهت از بین بردن رنگیزه های خارجی دندان معرفی شده اند به علت وجود کاستی ها در تحقیقات قبلی این مطالعه با هدف مقایسه دو خمیر دندان سفید کننده Crest و پونه در جلو گیری از تشکیل رنگیزه دندانی در بیماران مراجعه کننده به مرکز دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1387 می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه clinical trial، cross over، double blind از 25 داوطلب پس از جرم گیری و پروفیلاکسی خواسته در طی یک دوره 4 روزه از کلیه اعمال بهداشتی دهان اجتناب نمایند و تنها به استفاده از دهان شویه ها طبق برنامه مقرر اکتفا کنند. دهان شویه ها شامل کلرهگزیدین 2/. درصد، چای، محلول تهیه شده از خمیر دندان های سفید کنندهCrest و پونه بود. از ساعت 9 الی 16 دو دهانشویه اول هر ساعت به مدت یک دقیقه و در ساعات 9 و 16 قبل از استفاده از این دهانشویه ها از محلول خمیردندان آزمایشی را به مدت 2 دقیقه دهانشویه نمایند. میزان رنگیزه براساس ایندکس Lobene، در روز پنجم ثبت گردید و پس از نه روز wash out، برنامه مقرر با محلول خمیر دندان دیگر و در نهایت با محلول خمیر دندان شاهد انجام گرفت. داده ها در هر مرحله استخراج و ثبت گردید. جهت بررسی از آزمون کروسکال والیس استفاده گردید.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین خمیر دندان سفید کننده Crest و خمیردندان شاهد (معمولی پونه) ملاحظه گردید(001/0 >p) در حالی که این تفاوت بین خمیر دندان سفید کننده پونه و خمیر دندان شاهد دیده نشد. تفاوت در کاهش رنگیزه بین دو خمیر دندان سفید کننده Crest و سفید کننده پونه نیز معنی دار بود(001/0 >p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که خمیر دندان سفید کننده Crest در مقایسه باخمیر دندان سفید کننده پونه در کاهش رنگیزه های دندانی تاثیر بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، رنگیزه، خمیر دندان، بهداشت دهان
  • حسین تفضلی شادپور، بهنام بهلولی *، محبوبه غلامشاهی صفحه 51
    سابقه و هدف

    نگرانی از تغییرات فشارخون ونبض بدنبال تزریق داروهای بیحسی وجود دارد با توجه به گزارشات متناقض از تاثیر داروهای بیحسی لیدوکائین و مپیواکائین روی شاخص های فوق و اهمیت استفاده از داروهای بیحسی در درمانهای دندانپزشکی این مطالعه به منظور مقایسه تاثیر لیدوکائین همراه اپی نفرین و مپیواکائین بر تغییرات فشار خون و نبض بعد از تزریق بلاک آلوئولار تحتانی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بصورت Randomized single blind cross over clinical trial اجرا شد. تعداد 35 بیمار ویا70 نمونه در این مطالعه شرکت کردند که در آنها در یک روز به صورتRandomized تزریق بلاک آلوئولار تحتانی با لیدوکائین 2٪ همراه اپی نفرین یا مپیواکائین 3٪ صورت گرفت و در مراجعه بعدی تزریق دیگر انجام شد. پس از تکمیل پرسشنامه اضطراب، فشار خون و نبض از بیمار گرفته شد سپس تزریق صورت گرفت بلافاصله و 10 دقیقه بعد از تزریق مجددا فشار خون و نبض اندازه گیری و ثبت شد و باآزمون آماری Paired T-test مورد قضاوت آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    بین دو ماده لیدوکائین و مپیواکائین اختلاف معنی داری در تغییرات فشار خون و نبض قبل، بلافاصله، و 10 دقیقه پس از تزریق بلاک آلوئولار تحتانی وجود ندارد همچنین در گروه لیدوکائین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و نبض در طی زمانهای مورد بررسی افزایش پیدا کرد ولی به لحاظ آماری معنی دار نبود. در گروه مپیواکائین نیز در طی هر سه زمان بررسی شده تغییرات فشار خون و نبض اختلاف معنی داری را نشان نداد. در این مطالعه همبستگی معنی دار خطی مثبت بین نمرهDAS(اضطراب از دندان پزشکی بیمار)و تغییرات فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و نبض قبل، بلافاصله و 10 دقیقه پس از تزریق وجود داشت.

    نتیجه گیری

    تغییرات قابل توجهی در فشارخون سیستولیک ودیاستولیک ونبض بلافاصله و 10 دقیقه بعد از تزریق نسبت به قبل از تزریق در داخل هر گروه و همچنین بین دو گروه مورد بررسی وجود نداشت، که این مساله نشانگر عدم تفاوت استفاده از مپیواکائین و لیدوکائین در بیماران از نظر سیستمیک سالم است.

    کلیدواژگان: مپیواکائین 3٪، لیدوکائین 2٪، تغییرات فشار خون و نبض، تزریق بلاک آلوئولار تحتانی
  • هاله حشمت، ابراهیم امین صالحی*، پریا مقصودی صفحه 57
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع استفاده از ترمیمهای غیر مستقیم در دندانهای قدامی و خلفی اهمیت سمانهای مختلف دو چندان شده است. سمانهای رزینی جدیدی ارائه شده است که باند آنها بر مبنای سیستم self-etch بوده و به هیچ گونه آماده سازی عاج نیاز ندارند. تضاد اطلاعاتی ثبت شده درباره مقایسه سمانهای سلف اچ ادهزیو وسمانهایی که باندشان بر مبنای استفاده از سیستم اچینگ و باندینگ به صورت جداگانه هستند، لذا به منظور مقایسه استحکام باند برشی سمان (Kerr) Maxcem وسمان RelyX Unicem(3M)با سمان Nexus2 (Kerr) و RelyX ARC(3M)این تحقیق انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش تجربی ورودی تعداد 60 مولرسوم کشیده شده افراد 30-20 ساله برای انجام مراحل باندینگ مراجعه کردند انجام گرفت. نمونه ها به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شد و استوانه های سمانی بر اساس استاندارد11405 ISO/TR به سطوح عاجی باند گردید: (1) Rely X U100 (2) Rely X ARC و Single Bond (3) Maxcem (4) Nexus 2وOptibond Solo (5) Rely X U100و Single Bond (6) Maxcemو Optibond Solo. استحکام باند برشی نمونه ها اندازه گیری شد. سپس سطح عاجی هر نمونه توسط استریومیکروسکوپ اندازه گیری و با آزمون Anova مورد قضاوت آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    تحقیق روی تعداد 60 دندان و 10 نمونه در 6 گروه انجام گرفت. میزان استحکام باند برشی آن ها:(1) 2.91 MPa±5.27 (2) 9.33±4.83 MPa(3) 3.28±1.12 Mpa (4) 10.45±4.82 Mpa (5) 5.72±2.29 MPa(6) 11.75±4.01 MPa بود (P<0.001).

    نتیجه گیری

    میزان نیروی باندبرشی در سمانهای total-etch بیشتر از سمانهای self-etch است.همچنین کاربرد اسید اچ و باندینگ در سمانهایself-etch برای سمان maxcem معنادار بودهp<0.05 و باعث استحکام بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: سمان رزینی، سمان رزینی self، etch، استحکام باند برشی، استاندارد ایزو 11405
  • شهباز ناصر مستوفی، سعید سادات منصوری، مرتضی نشاندار، ساندرا مهرعلی زاده، کیمیا نجفی، نیلوفر اصل ثابت صفحه 64
    سابقه و هدف
    با توجه به مشکلات بارگذاری ایمپلنت با روش معمول و عدم موفقیت بارگذاری فوری در همهء موارد و وجود گزارشی از موفقیت ایمپلنت expandable سارگون، به منظور تعیین تاثیر این ایمپلنت، این تحقیق روی بارگذاری فوری در fresh socket در ماکزیلا انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع مقایسه قبل و بعد انجام گرفت. 24 ایمپلنت در 20 بیمار با میانگین سن 14 ± 8/44 قرار داده شد و توسط روکش موقت به صورت فوری بارگذاری شد. در صورت با ثبات بودن در هفتهء سوم روکش نهایی تحویل شد. ایمپلنت ها در هفتهء اول، دوم، سوم، ماه اول، دوم، سوم و ششم مورد معاینه قرار گرفتند. فاکتورهای جنس، ناحیهء قرار گیری، براکسیسم و کلنچینگ و مصرف سیگار مورد بررسی قرار گرفتند. میزان عدم موفقیت و نقش عوامل مرتبط با آن با آزمون sign test مورد قضاوت قرار گرفت.
    یافته ها
    از 24 ایمپلنت 2 ایمپلنت به علت عدم همکاری بیمار حذف شدند. 10 ایمپلنت (4/45درصد) پس از بارگذاری فوری، ثبات خود را از دست دادند. در این موارد load برداشته شد و سیستم expansion دوباره فعال گردید. تمامی این موارد در پیگیری های بعدی باثبات بودند و دوباره بارگذاری شدند. کیفیت استخوان D3 شانس بروز لقی را 9 برابر افزایش میدهد(p<0.001). پس از مدت 6 ماه پیگیری، میزان بقای 100% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد بارگذاری فوری ایمپلنت های expandable در fresh socket، میتواند درمان موفقی باشد. انجام مطالعات بیشتر و پیگیری در زمان طولانی تر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، ایمپلنت فوری
  • مسعود رضایی، مهندس ناصر ولایی، فرید درویشی، نیره امینی، افشین حراجی، فرحناز حاجی فتاحی صفحه 73
    سابقه و هدف
    با توجه به نگرانی ها در مورد عدم انطباق آموزشهای عملی با آموزشهای نظری دروس و عوارض شناخته شده ی آن در کیفیت آموزش و عدم اطلاع از وضعیت آن در دانشگاه متبوع و به منظور تعیین نظر دانشجویان در مورد میزان انطباق آموزشهای کلینیکی با دروس نظری و عوامل مرتبط با آن این تحقیق روی دانشجویان ترم 12 و بالاتر واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در سال87 اجرا شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش cross sectional روی کلیه دانشجویان ترم 12 و بالاتر انجام گرفت. تعداد دانشجویان در زمان بررسی 144 نفر بودند که کلیه آنها مورد بررسی قرار گرفتند. از روی لیست به هنگام دانشجویان با مراجعه به آنها و کسب موافقت آنها برای همکاری با طرح نظر آنها در مورد میزان انطباق آموزشهای کلینیکی با دروس نظری مورد بررسی قرار گرفت. درسهایی که در بخشهای یازده گانه به صورت تئوری و عملی ارائه می شدند و فقط آخرین واحد عملی انتخاب شدند تعداد واحد عملی آنها 15 واحد بود. و از دانشجو خواسته شد که آیا این سرفصلها را در آموزش عملی و آموزش نظری داشته اند یا خیر و نحوه آموزش هر یک را در چهار طیف کاملا انطباق داشته، داشته، کمی داشته و نداشته انتخاب نمایند. عوامل مرتبط در این تحقیق شامل جنس، سن، تاهل، میزان علاقه به رشته، ترم تحصیلی، نمره علوم پایه، معدل کل دوره، اشتغال، نحوه زندگی (با یا بدون خانواده) و سطح سواد والدین بود. میزان انطباق نظر دانشجویان نسبت به آموزش نظری با عملی بوسیله ی آزمون اسپرمن تعیین گردید و نقش عوامل مرتبط با عدم انطباق با آزمون کای دومورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق روی تعداد 136 نفر (94.4 درصد)دانشجوی واجد شرایط از 144 نفر آنها انجام گرفت. میزان انطباق آموزش نظری با آموزش عملی از نظر دانشجویان در بخشهای مختلف از حداقل 97/. تا 99/. بود که میزان همبستگی آندو عالی بوده و میزان عدم رضایت از کیفیت آموزش نظری بر مبنای کروکولوم ترم حد اکثر 63 درصد در بخش تشخیص و حداقل 10 درصد در بخش پروتز ثابت و عدم رضایت از کیفیت آموزش عملی حد اکثر 78 درصد در بخش تشخیص و حد اقل 10 درصد در بخش پروتز ثابت بود.دانشجویان شاغل و نیز دانشجویان دور از خانواده میزان عدم انطباق آموزش را بیشتر برآورد کردند.(p<.001)
    نتیجه گیری
    بنظر میرسد میزان انطباق آموزشهای نظری و عملی از نظر دانشجویان نازل بوده و میزان همبستگی آنها عالی بود. اقدامات لازم برای مشکل مطروحه را مصرا درخواست و پیشنهاد مینماید.
    کلیدواژگان: کروکولوم آموزشی، انطباق آموزش نظری با عملی، آموزش نظری، آموزش عملی
  • غلامحسین رمضانی، سارنگ سعادت، سلاله شهمیرزادی، آزاده خواجوی خان صفحه 79
    سابقه و هدف
    یکی از نگرانی های جامعه دندانپزشکی میزان فلوراید آب آشامیدنی است. افزایش آن موجب بروز فلوئوروزیس وعوارضی همچون کاهش بهره هوشی می شود.همچنین کمبود آن موجب افزایش پوسیدگی و به دنبال آن افزایشDMFT می گردد. با توجه به عدم اطلاع از میزان آن در منطقه و به منظور تعیین میزان فلوراید آب آشامیدنی شهرستان شیراز به روش پتانسیومتری با تفکیک مخازن و با توجه به ظرفیت آنها و میزان فلوراید مطلوب در دمای مشخص، این تحقیق در بهار 1388 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت توصیفی انجام گرفت.لیست به هنگام کلیه مخازن آب شهرستان شیراز از سازمان آبفا اخذ گردید.تعداد36 نمونه تهیه شد ضمنا دما نیز در زمان اخذ هر نمونه اندازه گیری شد.سپس میزان فلوراید نمونه ها به روش پتانسیومتری در آزمایشگاه دانشکده دندانپزشکی آزاد تهران تعیین گردید.این روش اختصاصی ترین روش تعیین میزان فلوراید آب می باشد.میزان فلوراید بدست آمده از هر مخزن در ظرفیت مخزن ضرب و میانگین کل با انحراف معیار مشخص شد؛ همچنین با استفاده از فرمول (=- 0.038 + 0.0062 E و F=0.34/E) میزان فلوراید مطلوب در آن دمای خاص مشخص گردید.سپس بر اساس آخرین طبقه بندی سازمان بهداشت جهانی WHO نمونه ها در سه گروه کمبود، مطلوب و مازاد طبقه بندی شدند.
    یافته ها
    کل ظرفیت مخازن تامین کننده آب آشامیدنی شهرستان شیراز در بهار 1388 دویست وبیست وشش هزارو دویست متر مکعب بود.حداقل میزان فلوراید در مخزن محمدیه برابر144/0 ppm بودو حداکثر میزان فلوراید مر بوط به مخزن لپویی و برابر 649/0 ppm بود.برآورد میزان فلوراید کل آب شهرستان شیراز 15/0±35/0 ppm و با احتمال 95% میزان واقعی فلوراید آب مصرفی مردم شهرستان شیراز از حداقل 3/0 ppm تا حداکثر 4/0 ppm برآورد می گردد.ضمنا در زمان مطالعه همه مخازن با کمبود فلوراید مواجه بودند.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان داد که 7/41 % از ظرفیت مخازن دارای کمبود بسیار شدید فلوراید و 30.5 % از ظرفیت مخازن دارای کمبود شدید و8/27% از مخازن دارای کمبود متوسط بودند؛ و در کل 100% ظرفیت مخازن دارای کمبود بودند.
    کلیدواژگان: فلوراید آب، پتانسیومتری، فصل، شیراز
|
  • M. Dashti, S. Banava, S. Mishaeel, M.M. Imani Page 9
    Background And Aim
    The biomechanics of implant-retained overdentures can lead to different resorption patterns in the posterior regions of each arch. Two of the most commonly used attachment systems for these type of prostheses are Bar/clip and Ball/rider. The aim of the present study was to compare two types of implant-retained overdenture attachments on the stresses introduced to the mandibular posterior ridge by means of 3D Finite Element Method.
    Materials And Methods
    This experimental study performed with Ansys software. The basic model was generated from data provided by a CT-scan of edentulous patient. Four root form implants were placed in interforaminal region of the mandible. Models were used in order to simulate two situations: In group A, model represented an edentulous mandible supporting an overdenture retained by Four-splinted implants connected with Bar/clip system while in group B, model simulated an edentulous mandible supporting an overdenture retained by Four solitary implants with Ball attachments. The occlusal load of maxillary complete denture was introduced in two directions for each group: vertical load as in centric occlusion,and oblique load as in working lateral excursion.
    Results
    The amount of stress introduced by overdenture using Bar attachment was higher in centric occlusion whereas ball attachment introduced more force in working lateral excursion.
    Conclusion
    If the only determining factor for choosing the attachment system was the amount of stress introduced to the mandibular posterior ridge, then the Ball/rider system would be the attachment of choice.
  • E. Lasemi, F. Sarkarat, F. Navi, N. Valaei, M. Farsiani Page 18
    Background And Aim
    The role of 0.2% chlorhexidine in prevention of dry socket followed bysyrgical removal of third molars has been challenged by pervious research. The purpose of this study was to assess the efficacy of this gel on healing and pain after dental extraction at the OMFS Department of Islamic Azad University, school of dentistry.
    Materials And Methods
    This experimental, double blinded study on 123 patients randomly into three groups which are as follows: First group: gel foam with 0.2% chlorhexidine gel placed into the alveolar socket. Second group: gel foam with placebo placed into the alveolar socket. Third group: no material placed into the alveolar socket. Pain level in the three groups after 24 hours and on days three was evaluated using a VAS scale and Healing process on the 3rd and seventh day was investigated with a healing scale. The incidence of dry socket was also evaluated using the diagnostic criteria specified by BLUM. Data were analyzed with Krusal Wallis, Mann-Whitney - U tests.
    Results
    Healing rate on the third and seventh days in the first group had significant statistical differences compared to the second and third groups(P<0.00). Pain rates on the first day and third day in the first group also had significant statistical difference compared to the second and third groups(P<0.00). Dry Socket was not reported in the first group. In second group and third group two cases and seven cases of dry socket were found respectively.
    Conclusion
    Results from this study show that the use of 0.2% chlorhexidine gel after third molar extraction is effective in healing process, pain reduction and prevention of dry socket.
  • S. Mehralizadeh, D. Sadri, S. Khalifeh Page 25
    Background And Aim
    The purpose of this study was to assess the diagnostic efficacy of digital radiography paper print compared to original digital radiographs in detection of proximal dentinal caries.
    Materials And Methods
    this diagnostic study was conducted on 320 extracted premolars with no clinical apparent caries. The teeth were arranged to make the radiographs in 2
    Methods
    1) intra-oral original digital radiography by using a Cygnus media Ritter, CCD sensor. 2) paper print of the intra-oral digital radiographs. Dr. Suny software was used to adjust the size of the digital radiographs into the size of a regular film, before printing them on paper using HP color Laser Jet 1600 printer (2400 dpi). Four maxillofacial radiologists observed the original digital & the same radiographs on paper prints to detect proximal dentin caries. The results were then recorded according to a 5 grades scale confidence score method. Microscopic sections were obtained as gold standard for caries detection and were evaluated by a maxillofacial pathologist. P.P.S. and N.P.P of these two methods were compared to histologic standard.
    Results
    Thirty hundred and twenty of samples had caries and half of them did not.P.P.V of the first method was 85.9% and the mentioned value for the second method was 91.7%. N.P.V. of the first method was 74.6% and the value for the print method was 71.4%, (p<0.9)
    Conclusion
    Paper print of a digital radiograph is almost as efficient as its original digital radiograph in detecting proximal dentinal caries.
  • B. Khosravanifard, S. Nemati, S. Nili Page 34
    Background And Aim
    Considering the high failure rate of bracket bonding in orthodontics treatment, in the event of either the patient accidentally applying inappropriate forces to the bracket or poor bonding techniques, the objective of this study was to determine the effect of resin removal methods on enamel surface and shear bond strength of rebonded brackets.
    Materials And Methods
    A total of 76 fresh human premolars were used in this experimental (in vitro) study, seventy of which were divided into three experimental groups(N:20) and one control group (N:10).(Simple random sampling). After the bonding procedure in the experimental groups using No-mix composite and mesh base brackets, debonding was performed with use of plier. Buccal surface of each sample was examined by an optical microscope (×10) to determine the location of the bond failure interface, using an Adhesive Remnant Index (ARI). The remnant adhesives were cleaned up with three
    Methods
    1- High speed-Tungsten Carbide Bur (TCB), 2- Low speed-TCB, 3- Sandblast with Microetcher. For rebounding procedure each experimental group divided into two subgroups of 10. A- With use of new bracket, B- Sandblasted bracket. Rebounding was performed on 70 samples in experimental and control groups and the second set of SBS and ARI were calculated and statistically evaluated. In six samples, the buccal surface of each tooth divided into four groups for bonding composite to observe the effect of the above interventions on the enamel structure by SEM (×1000). The data was analyzed with (One-way & Two-way) ANOVA, Dunnett t and Kruskul-Wallis.
    Results
    No significant difference was found between control and experimental groups reading Shear Bond Strength (SBS) and ARI detachment levels with respect to resin cleanup methods and bracket type.(P>0.6) But SEM studies showed complete destruction of enemal surface as a result of sandblasting with micro etcher. enamel surface preservation was found to be closest to it normal morphology in TCB group.
    Conclusion
    Enamel damage after rebounding seems to be inevitable but with TCB it can be reduced and also reasonable SBS should be achieved.
  • N. Esfahanizadeh, A. Ghaiumi Page 46
    Background And Aim
    Nowdays, there are several whitening toothpastes claiming to be able to remove external tooth stains. The goal of this study was to compare the efficacy of Crest and Pooneh whitening toothpastes in the prevention of extrinsic tooth discolorations.
    Materials And Methods
    Following scaling and prophylaxis, a total number of 25 volunteers were asked to avoid all types of oral hygienic care during a 4-day period and limit themselves to the use of mouthrinses including 0.2% chlorhexidine, tea and a solution prepared from the experimental tooth pastes. The first two mouthrinses were used on minute per hour from 9 oclock to 16 oclock, one minute per hour and at 9 AM to 4 PM; and subjects were instructed to apply one of the prepared experimental solutions once at 9 AM and once at 4 PM for 2 minutes prior to the use of two mouthrinses. The amount of stain was recorded on the fifth day based on Lobene index. Following a nine-day wash out, the procedure Ws repeated in a similar fashion for the other experimental tooth paste and and the control tooth paste (Pooneh).
    Results
    Significant difference was observed between Crest whitening toothpaste and Pooneh toothpaste(P<0.001). The difference between Pooneh whitening toothpaste and the Pooneh toothpaste was not significant. However, the difference in stain removal between two tooth pastes was also significant.
    Conclusion
    Crest whitening tooth paste is more efficient in reducing extrinsic tooth discoloration compared to Pooneh whitening tooth paste.
  • H. Tafazoli Shadpour, B. Bohloli, M. Gholamshahi Page 51
    Background And Aim

    There are major issues of concern regarding of blood pressure & heart rate changes due to injection of local anesthesia and contradictory. According to different reports about exists the effect of local anesthesia agents on cardiovascular system. The purpose of this study was to compare the effect of anesthetic agent: lidocaine 2% with epinephrine and mepivacaine 3% on blood pressure & heart rate changes after inferior alveolar nerve block injection.Methods and Materials: In the present randomized single blind cross over clinical trial study 35 patient (70 models) were participated. In the first visit the patients were injected with one of the aesthetics agents and on their second visit, the other aesthetic agent was injected. Patients were asked to complete the stress questionnaire and then the blood pressure and heart rate were recorded. Afterwards, the injection was made and B.P and heart rate were recorded immediately after the injection and 10 minutes later. Paired T-test was used for data analysis.

    Results

    there was no significant difference between the effect of lidocaine and mepivacaine on blood pressure & heart rate before, right after and 10 minutes after inferior alveolar nerve block injection. Also, no statistically significant difference was found between the two groups in terms of systolic and diastolic BP and pulse rate, although there was a genered increase in the group injected with lidocaine. In the present study, there was a significant positive linear correlation between the score of DAS (stress of dental) and systolic & diastolic blood pressure& heart rate changes before, right after & 10 minutes after the injection.

    Conclusion

    There were no major changes in systolic & diastolic blood pressure& pulse rate immediately & 10 minutes after injection in & among groups, which indicates that use of lidocaine & mepivacaine will not make any systemic difference in healthy patients. However more research is recommended for the systemically compromised patients.

  • H. Heshmat, E. Aminsalehi, P. Maghsoudi Page 57
    Background And Aim

    Increasing demand for esthetic restorations, esp for the anterior teeth has led to a greater use of all ceramic materials. In order to decrease technique sensivity of cementing, self-etch resin cements were offered that need no pretreatment of the tooth. In this paper we compared the shear bond strength of self-etch and total-etch cements of the same brands.

    Materials And Methods

    60 third human molar divided to 6 experience groups: 1-Rely XUnicem (3M ESPE), 2-RelyXARC(3M ESPE) +Acid etch 37%+ SingleBond(3M ESPE), 3- Nexus2 (KerrHawe) Acid etch 37%+Optibond Solo(KerrHawe), 4-Maxcem (KerrHawe), 5-RelyXUnicem(3M ESPE) +Acid etch 37%+ SingleBond(3M ESPE),6- Maxcem (KerrHawe)+Acid etch 37%+Optibond Solo(KerrHawe).The shear bond strength of the specimens were then measured. The surfaces of the dentines were examined using an stereomicroscope.Results and

    Conclusion

    Shear bond strength of the specimens were as followed: (1) 5.27 ±2.91 MPa (2) 9.33±4.83 MPa (3) 3.28±1.12 MPa (4)10.45±4.82 MPa (5) 5.72±2.29 MPa (6)11.75±4.01 MPa The shear bond strength of the total-etch resin cements was significantly higher than of the self-etch resin cements (p<0.001).Using pretreatments for self-etch cements was significantly effective for Maxcem (p<0.05).

  • S. Naser Mostofi, S. Sadat Mansouri, M. Neshandar, S. Mehralizadeh, K. Najafi, N. Asl Sabet Page 64
    Background And Aim
    considering the limitations of conventional loading time and reported failures of immediate load protocol and on one hand, report of an article starting the success of Sargon expandable implant system, the aim of this study was to evaluate the short-term success rate of immediately loaded expandable implants placed in fresh extraction sockets.
    Materials And Methods
    This quasi clinical trial study included 24 Sargon implants placed in fresh extraction sockets in 20 patients, aged from 23 to 70 years (average: 14.79 ± 13.99 years) which were immediately provisionalized. The final restorations were delivered at 3rd week follow up if the implants were stable. Data were collected at 1, 2, 3 weeks and 1, 2, 3 and 6 months. Sex, region, bruxism and clenching and smoking status were studied as related factors. The failure rate and influence of the related factors were analyzed using Fisher's exact test.
    Results
    Due to leak of patent compliance, 2 of the 24 implants were excluded from the study. The load was removed off of 10 implants (45.4%) that were unstable after immediate loading, and the expansion mechanisms were reactivated for those cases. All the cases became stable later on and they were reloaded. Lower bone quality was statistically associated with a nine fold increase in risk of loosing stability (p<0.001). After a 6-month follow-up period, a success rate of 100% was reported for all implants.
    Conclusion
    The results indicate that immediate loading of expandable implants in fresh extraction socket can be a predictable procedure. A true clinical trial study to evaluate the efficacy of this implant over a longer follow up period is necessary.
  • M. Rezaei, N. Valaei, F. Darvishi, N. Amini, A. Haraji, F. Hajifattahi Page 73
  • Gh. Ramezani, S. Saadat Mansouri, S. Shahmirzadi, A. Khajavikhan Page 79
    Background And Aim
    The level of fluoride in drinking water has always been an issue of concern in dentistry. Too much water fluoridation can result in undesirable conditions such a dental flourosis and low levels of intelligence, whereas too little fluoride can lead to dental caries and increased DMFT. The purpose of this study was to deference the level of fluoride in Shiraz drinking water in the spring of 2009.
    Materials And Methods
    This descriptive research was performed on 36 water samples of all drinking water sources in the city of Shiraz. The sampling process was conducted at nearest home surrounding each source. All obtained water samples were delivered to quality control laboratories at Islamic Azad University, dental branch, Tehran. The level of fluoride in each sample was determined using potentiometer method and the desired fluoride level at specific temperature for the source was calculated using the formula (f=0.34/E, E=- 0.039+0.0062). The samples were then classified into three categories of deficient, efficient and over efficient according to latest WHO standards.
    Results
    This study was performed on 36 samples. The total volume of shiraz water source was two hundred twenty six thousand and two hundred cubic meters and the total amount of fluoride in shiraz drinking water was 0.35±0.15 ppm. The amount of fluoride in 100 % of the total drinking water was less than standardized level.
    Conclusion
    The amount of fluoride in shiraz drinking water is significantly lower than the standard level.